Orqanizmi soyuq havaya hazırlayan məhsul açıqlandı
İmmuniteti dəstəkləyən, orqanizmi soyuq havaya hazırlayan və yoluxucu xəstəliklərdən qoruya bilən məhsulun adı məlum olub.
Turkustan.az “Moskva 24”-ə istinadən xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Yelena Solomatina danışıb.
O qeyd edib ki, payızda treska ciyəri mütləq süfrədə olmalıdır. Onu hər hansı yağlı balıq kimi, həftədə ən azı bir və ya iki dəfə yemək lazımdır: “Onun tərkibində immunitet sisteminin normal fəaliyyəti üçün zəruri olan A vitamini və çoxlu D vitamini, həmçinin hüceyrə membranlarını gücləndirən omeqa-3 və amin turşuları var”.
Solomatina onu da əlavə edib ki, ümumilikdə menyunun diversifikasiyası və balanslaşdırılması vacibdir, çünki insanın immun sisteminin 80%-i bağırsaqlarda cəmləşib. Beləliklə, pəhrizinizə tam taxıllı dənli bitkilər və liflə zəngin çörəklər daxil edilməlidir. Tərkibində çoxlu antioksidant olan göyərti, tərəvəz, meyvə və giləmeyvə yeməyə də dəyər.
Sonuncu bədəndə iltihabın səviyyəsini azaldır. Bundan əlavə, immunitet sistemini gücləndirmək üçün fermentləşdirilmiş süd məhsulları – kefir, fermentləşdirilmiş bişmiş süd və asidofil lazımdır. Zülallar da vacibdir. Həkim toyuqdan, hinduşkadan, yumurtadan, balıqdan yeməklər hazırlamağı, həmçinin menyuya kəsmik, pendir, lobya və noxud əlavə etməyi tövsiyə edir.