SƏHİYYƏ

Qarpızdakı böyük təhlükə: Bunu etmədən əsla yeməyin!

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, yay aylarında ən çox istehlak edilən meyvələrdən biri olan qarpız yuyulmadan, gigiyena qaydalarına diqqət yetirilmədən kəsilərək istehlak edilərsə, ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.

Turkustan.az xəbər verir ki, Necmettin Erbakan Universiteti Tibb Fakültəsinin qastroenterologiya mütəxəssisi Prof.Dr.Ali Dəmir yay mövsümünün məşhur və tez-tez istehlak edilən meyvəsi olan qarpızın düzgün yuyulmadan kəsildikdə sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada biləcəyini bildirib. Dəmir qarpızın tarladan süfrəyə müxtəlif mikroorqanizmləri daşıya biləcəyini, bunun gigiyenik şəraitdə istehlak edilməsinin vacib olduğunu vurğuladı. O: “Bildiyiniz kimi, qarpız birbaşa tarladan istehlak etdiyimiz qida mənbəyidir. Ona görə də ola bilsin ki, tarlada aşkar olunan bütün mikroorqanizmləri daşıyıb.

Üzərində aşkar olunan mikroorqanizmlər istər-istəməz tarladan gələn mikroorqanizmlər olacaq. Əgər qarpız sahələri çirklənmiş su ilə suvarılırsa, bütün mikroorqanizmlərin müxtəlifliyi və dəyişməsi bütün mikroorqanizmlərin ehtiyac imkanlarını nəzərə alacaq. qram-müsbət bakteriyalar, qram-mənfi bakteriyalar, tif və salmonella bakteriyası ola bilər və qarpızın xaricində də tapıla bilər.

Prof.Dr.Dəmir qarpızın xarici səthində olan zərərli bakteriyaların, xüsusilə qabığı çatlamış və ya zədələnmişsə, yuyulmadan kəsildiyi halda daxili hissəyə keçə biləcəyini və bunun qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcəyini bildirib. O, deyib ki, “qarpızın qabığında hər hansı bir zədə varsa, çat varsa, daxili hissəsinə keçə bilər. Yaxud kəsilərkən mütləq yuyulmalı olan qarpızın çölü yaxşı təmizlənməyibsə, kəsilərkən qarpızın içinə xaricdən həmin bakteriyaları sıxışdıra bilərik. Belə olan halda, insanımızdakı bakteriyaları qazma sistemimizə sala bilərik. Ən çox qorxan salmonella, ishal və qızdırmaya səbəb olur və bu, ümumi olaraq tif kimi tanınan mikroorqanizmdir.

Aytən Yaşar/ Turkustan.az









Mənbə: Turkustan.Az